Tehokkain ratkaisu työvoimapulaan oli mustaihoisten länsiafrikkalaisten laivaaminen Atlantin valtameren yli uudelle mantereelle. Tähän ei ollut moraalisia ongelmia eikä perusteluja tarvinnut etsiä. Portugalilaisten raakalaismainen ja epäinhimillinen orjainstituutio pohjasi pitkään perinteeseen. Tummaihoiset oli luokiteltu lähemmäksi apinaa kuin ihmistä jo antiikin Kreikan kulttuurin kukoistaessa 400-luvulla eaa. Suuri filosofi Aristoteles puhui "luonnollisesta orjuudesta":
"Sillä luonnostaan sellaiset on määrätty orjiksi, jotka voivat olla toisten omaisuutta ja siksi sitä myös ovat ja joilla on niin paljon järkeä, että voivat ymmärtää, muttei niin paljon, että voisivat ajatella itsenäisesti".
Iberian niemimaan yhteiskunnissa orjia oli käytetty jo 1300-luvulta lähtien, portugalilaisten aloitettua purjehdukset Afrikan länsirannikolle. Esimerkkiä portugalilaisille olivat näyttäneet Pohjois-Afrikasta tulleet islaminuskoiset valloittajat maurit, jotka olivat käyttäneet orjatyövoimaa jo yli tuhat vuotta. Maurit hallitsivat Iberian niemimaata yli kolmesataa vuotta ennen Portugalin ja Espanjan valtakautta. Ei ihme, että Espanjan Sevillan orjamarkkinat olivat kuuluisat 1400-luvun jälkipuolella. Siellä myytiin afrikkalaisten lisäksi Välimeren alueen vääräuskoisia: muslimeja ja Bysantin alueen ortodokseja.
Orjakaupalla oli jo valmiiksi synkkä menneisyys myös Afrikassa. Jo kauan ennen kuin eurooppalaiset orjanmetsästäjät tarjosivat orjista maksuksi giniä ja aseita, Länsi-Afrikasta oli myyty orjia Saharan yli Kairoon, Bagdadiin ja kauemmaksikin. Länsi-Afrikan loisteliaiden kuningaskuntien kuten Ashantin ja Abomeyn rikkaus ja hyvinvointi perustui pitkälti raakaan ja tuottoisaan orjakauppaan.
Tummaihoisella työvoimalla oli eurooppalaisten ajatuksissa selkeitä etuja verrattuna intiaaneihin ja valkoihoisiin. Orjanmetsästäjien mielestä afrikkalainen sopi ruumiinrakenteensa puolesta paremmin työntekoon ja heidän ihonsa sieti paremmin aurinkoa. Lisäksi he olivat tottuneita vanhan maailman mikrobeihin, eivätkä näin ollen sairastuneet yhtä helposti.
Portugalilaisille orjanmetsästyksestä tuli tuottoisa liiketoimi. Maa oli saanut yksinoikeuden Afrikan rannikkoon vuonna 1479 vastineeksi Espanjalle antamistaan Kanarian saarista. 1600-luvulle saakka orjakauppa pysyikin portugalilaisten hallussa. Portugalilaiset muuttivat orjainstituution 1400-1600 -luvuilla uusiin mittasuhteisiin. He siirsivät plantaasit ja orjatyövoiman käytön osaksi Amerikan siirtomaavaltaa ja niin sanottua kolmikantakauppaa Euroopan, Afrikan ja Uuden maailman välillä.
Afrikassa tärkeimmät orjanhankinta-alueet olivat Angola, Gabon, Sierra Leone, Senegal, Norsunluurannikko, Kultarannikko, Kongo, Gambia, Kamerun sekä Mosambik. Brasiliassa tärkeimmät Länsi-Afrikan orjakaupan määränpäät olivat Recife, Salvador ja Rio de Janeiro. Amerikan mantereelle suuntautui ennennäkemättömän laaja orjakauppa ja orjatyövoiman käyttö. Orjakaupasta kehittyi aikansa suurbisnestä, jossa käärittiin sievoisia voittoja. Portugalilaisille orjat merkitsivät halpaa työvoimaa, jonka avulla uuden maailman rikkaudet - plantaasituotteet, puu ja mineraalit - oli helpommin hyödynnettävissä. Jo 1500-luvun lopulle tultaessa Brasiliassa oli portugalilaisten laivaamia orjia enemmän kuin kaikissa Espanjan siirtomaissa yhteensä. Portugalilaiset ryhtyivät myymään erityisiä lupakirjoja ulkomaisille orjakauppiaille.
Musta- ja tummaihoisista tuli pelkkiä hyödykkeitä. Käytetyn laskutavan mukaan yksi parhaassa kunnossa oleva miespuolinen orja oli yksi pieza de Índias, suorana käännöksenä Intioiden kappaletavara. Muut yksiköt
suhteutettiin tähän: nainen oli puoli piezaa ja vanhus tai lapsi neljänneksen. Saavuttaakseen mahdollisimman suuria voittoja kauppiaat halusivat kuljettaa mahdollisimman suuria lasteja yli Atlantin. Orjien optimaalisesta laivaan sijoittelusta julkaistiin jopa oppaita. Yhdelle orjalle varattu tila oli keskimäärin 180 × 70 × 40 senttimetriä.
Orjakauppa jatkui runsaat kolmesataa vuotta, jona aikana Uudelle mantereelle laivattiin noin 11-12 miljoonaa orjaa laivattiin Afrikasta. Hurjimpien arvioiden mukaan mannerten välillä olisi kuljetettu yhteensä noin 20 miljoonaa orjaa.
Länsi-Afrikasta lähetettyjen orjien määrä oli perille päässeitä huomattavasti korkeampi. Orjalaivojen epäinhimilliset olot - vähäinen juomavesi, niukka ja yksipuolinen ravinto, tämän seurauksena heikentynyt immuniteetti ja taudit sekä raaka ja nöyryyttävä kohtelu - tappoivat keskimäärin 10-15 prosenttia orjalaivan alakansille kahlehdituista afrikkalaisista. Joissakin tapauksissa orjista menehtyi jopa kolmasosa.
Orjien laivaaminen Atlantin yli kiellettiin 1800-luvun puolivälissä ns. Queiroz-lain voimaantulon myötä. Käytännössä orjia salakuljetettiin aina vuoteen 1888 saakka, jolloin orjuus lopetettiin Brasiliassa.